fbpx
[ beter kleurzicht ]

De technologie achter EnChroma

EnChroma, de bril die het mogelijk maakt om kleurenblinden meer kleur te laten zienMaar hoe werkt dit precies? We gaan hier in op de revolutionaire technologie achter de EnChroma lenzen. Wist u dat wij als een van de eerste in België deze bril kunnen aanbieden aan onze klanten? Probeer hem vandaag nog in onze winkel! 

Kom langs om de bril uit te proberen

Wat is kleurenblindheid?

Kleuren kunnen we zien door het witte licht dat in ons oog valt. Wit licht bevat alle kleuren van de regenboog. In ons oog zijn drie soorten fotoreceptoren (kegels) aanwezig die geactiveerd worden door licht. Elke soort is gevoelig voor een verschillend deel van het spectrum, namelijk blauw, groen en rood. 

Bij normaal kleurenzicht, oftewel trichromasie, werken de kegels onafhankelijk van elkaar. Bij kleurenblindheid of daltonisme bevindt er zich een overlap tussen verschillende kegels. De meest voorkomende vorm is tussen de M (groen) en L (rood) kleurkegels waarbij de tinten niet meer te onderscheiden zijn van elkaar. Als gevolg ziet die persoon tot 90% minder kleurtinten dan iemand zonder kleurenblindheid, wat in het dagelijkse leven niet altijd even handig is.  

Hoe werkt EnChroma?

De EnChroma lenzen zijn begin 2000 ontworpen door een glaswetenschapper en opgeleide wiskundige aan UC Berkeley. De lenzen bevatten een optische technologie die selectief golflengten van licht kan filteren op het precieze punt waar de overmatige overlapping van kleurgevoeligheid optreedt. De M- en L-kegels zijn zo veranderd dat er een groter verschil is in kleurdiscriminatie langs de zogenaamde “verwarringlijn” voor die persoon. 

De lenstechnologie van EnChroma verhoogt het contrast tussen de rode en groene kleursignalen, waardoor de symptomen van kleurenblindheid kunnen worden verlicht. Dit zorgt voor een hele nieuwe ervaring van de wereld 

Neem contact op voor meer informatie

Voor wie werkt de EnChroma technologie?

Kleurenblindheid is helaas niet bij iedereen hetzelfde. Waar sommige mensen moeite hebben om groen en rood te onderscheiden, zijn er ook mensen die helemaal geen kleuren zien. Bij elke persoon uit daltonisme zich anders, van mild tot ernstig.  

De EnChroma lenzen zijn ontworpen om mensen te helpen met een afwijkende trichromasie (normaal kleurenzicht). Dit omvat naar schatting vier op de vijf gevallen van kleurenblindheid. De meest voorkomende soorten daltonisme zijn protanomalie en deuteranomalie. Dat zijn vormen van gedeeltelijke roodgroene kleurenblindheid.  

Er bestaat ook extreme gevallen waarbij mensen één van de drie kegels missen, wat protanopie of deuteranopie genoemd wordt. Vanwege de afwezigheid van een kegel is er een volledig onvermogen om rode en groene kleurverschillen te zien. Hier wordt ook vaak naar verwezen als dichromasie 

Daarnaast zijn er ook kleurenblinden die minder makkelijk een onderscheid kunnen maken tussen blauwe en gele tinten. Dit wordt tritanomalie of tritanopie genoemd en is een vorm van kleurwaarnemingstekort. 

EnChroma lenzen zijn ontworpen om roodgroene kleurenblindheid aan te pakken en zijn niet bedoeld om het gezichtsvermogen van mensen met een tritan-type tekort te ondersteunen. Toch reageren de meeste gevallen van kleurenblindheid goed op de EnChroma technologie, waarbij kleuren vooral veel helderder en levendiger worden waargenomen. 

Bent u ook nieuwsgierig naar de EnChroma brillen? Wij zijn de tweede officiële verdeler in België waar u deze nieuwe technologie kan verkrijgen. Maak een afspraak om de bril te komen testen of contacteer ons bij vragen. 

[ testimonials ]

Onze klanten aan het woord

"Hartelijke ontvangst en persoonlijk advies. Heel tevreden met mijn aankoop!"
Machteld Descamps
"Absolute vriendelijke bediening en goeie service! Kwalitatieve zonnebrillen die je nergens anders in de streek kan vinden. Een aanrader!"
Valerie Snoeck
"Super service,klantvriendelijk en steeds met de nodige professioneel advies!Top zaak!"
Mariska Galba
"Proficiat voor de doorgedreven professionaliteit en dikke merci aan Nicole om tijdens het verlof er toch voor te zorgen dat mijn bril beschikbaar was !! Top."
Sandy Vermeulen

CONTACTGEGEVENS

Paul De Rycke
Nestor de Tierestraat 127
9700 Oudenaarde

T055 30 27 92
M0477 55 40 67 (noodgevallen)
Epaul@focusoptiekeine.be

.

OPENINGSUREN

MaandagGesloten
Dinsdag9u-12u30 en 14u-19u
Woensdag9u-12u30 en 14u-19u
Donderdag9u-12u30 en 14u-19u
Vrijdag9u-12u30 en 14u-19u
Zaterdag9u-12u30 en 14u-18u
ZondagGesloten

Oh hallo daar 👋
Wat leuk dat je hier even rondkijkt

Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwtjes?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief & lees het als de eerste

Wij spammen niet! Lees onze [link]privacy beleid[/link] voor meer info.